Wednesday, May 2, 2018

TART TELOR EKONOMI

Assalam...saya sharekan utk kali yg entah keberapa kali..d sebabkn ini resipi basic, jd klau nak tambah apa2 ikut pd selera mmasing.

TART TELOR
Drp: Chef Khairi Mansor

1 kg tepung gandum,
500gm margerin,
3bj telor gred B.

- uli seperti membuat pastry biasa, jgn uli lama2 nanti adunan keras, stakat bercampur n sebati ...

Filling :
7 biji telor,
1 tin susu pekat 500gm,
1 tin air,
vanilla n pewarna ikut suka,

-campur kesemua bahan, kacau rata dan tapis
-susun pastry yg telah diterap di atas kuali leper & isi bancuhan filling, tutup & bakar menggunakan api dapur yg paling kecil..(macam nak tanak/keringkan nasi)..
- bakar sekitar 7-10mnt.
-Filling kelihatan se akan2 masih belum mmbeku,terus alihkn dr kuali & biar sejuk baru keluarkan dr acuan.
(boleh menggunakan oven pd rak paling bawah dgn suhu 170C).
.

#chefkhairimansorstudio #cookingclass #democlass
#chefkhairimansor
#foodporn
#GHDVVIP
#GHDahlisah
#GHDahlikehormat
#lovebaking #newlife #happylife
#anakfelda #eggstart — at Chef Khairi Mansor Studio.

No comments:

Post a Comment