Friday, January 8, 2016

RPT KHB (ERT) TINGKATAN 2

pilihan 2: ekonomi rumah tangga

MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN
3.5
Minggu
2.1 Pemakanan dan Pengurusan Sajian

a.     Diet seimbang
























b. Perancangan menu
















Aras 1

·         Menerangkan erti diet seimbang



·         Menerangkan faktor utama dalam murid diet seimbang

·         Menyenaraikan prinsip asas diet seimbang







·         Mengenal pasti tabiat makan yang sihat






Aras 1

·         Menerangkan pengertian menu

·         Menerangkan tujuan merancang menu

·         Menerangkan faktor yang mempengaruhi perancangan menu









Diet seimbang ialah sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh dengan kadar yang betul

Sumbangsaran faktor utama dalam murid diet seimbang

Guru menerangkan prinsip asas diet seimbang berdasarkan carta Piramid makanan

Gerak kerja kumpulan :

Murid memilih kad/gambar bahan makanan dan lekatkanpd carta piramid kosong

Guru menyediakan lembaran kerja tentang  menu hidangan utama yang biasa dimakan dalam sajian harian untuk diri oleh seorang murid

Guru memilih beberapa lembaran kerja untuk dibincangkan

Menu ialah satu senarai hidangan yang lengkap

Murid membuat peta minda bkn tujuan murid menu

Faktor yang mempengaruhi prancangan menu seperti berikut:

-          Jenis hidangan
-          Kegemaran
-          Perbelanjaan
-          Sumber makanan semasa
-          Kemudahan fizikal
-          Sumber tenaga dan masa
-          Kepelbagaian
-          (seperti jenis makanan, warna, saiz, rasa tekstur kaedah memasak)
-          keperluan (seperti umur, aktiviti dan jenis pekerjaan)













MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN

c. Prinsip memasak









d. Kaedah memasak







e. Penyediaan dan penyajian makanan





















Aras 1

·         Menerangkan pengertian pdp memasak

·         Menerangkan pengertian memasak dengan haba kering

·         Menerangkan pengertian memasak dengan haba lembab

Aras 1

·         Menerangkan kaedah memasak dengan haba kering
·         Menerangkan kaedah memasak dengan haba lembab

Aras 1

·         Mengenal pasti faktor penting  dalam emrancang menu untuk sarapan pagi



·         Menyediakan rancangan kerja untuk sarapan, minum pagi dan minum petang







·         Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos sarapan





Prinsip memasak ialah memasak makanan menggunakan haba kering dan haba lembab

Sumbangsaran memasak dengan menggunakan haba kering


Guru mempamerkan beberapa contoh kuih muih dengan berbagai kaedah memasak

Murid menamakan kaedah kuih muih tersebut dan menyatakan kaedah memasaknya

Guru menerangkan kaedah memasak dengan menggunakan haba kering dan haba lembab


Faktor penting merancang menu untuk sarapan pagi ialah seimbang, mudah dan cepat disediakan

Pengiraan  kos dalam penyediaan sarapan pagi perlu diberi penekanan

Guru membimbing murid menyediakan rancangan kerja kerja dalam penyediaan sarapan pagi, muinum pagi dan minum petang

Murid memilih menu dan menyediakan rancangan kerja sendiri

Tunjuk cara penyediaan sarapan pagi


Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan  kos sarapan pagi cara timur seperti Nasi Lemak, air Teh dan Betik

Cara barat seperti Telur masak hancur, Roti bakar dan air koko











MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN
















f. Reka cipta resepi

·         Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos minum pagi dan minum petang 











Aras 1
·         Mereka resepi hidangan sepingganlengkap untuk sarapan daripada hasil beras
·         Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos sarapan





Aras 2

·         Mereka cipta resepi untuk hidangan minum petang daripada hasil beras pulut

·         Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos  untuk minum petang

Tunjuk cara penyediaan hidangan minum pagi dan minum petang

Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan  kos minum pagi dan minum petang seperti kuih
 ketayap dan kuih badak

Pelbagai kaedah memasak diaplikasikan dalam penyediaan hidangan

Murid menilai hasil kerja sesama sendiri dengan bimbingan guru

Murid mereka cipta resepi

Hasil beras seperti tepung beras, bihun dan laksa

Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos sarapan berpandukan resepi ciptaannya

Murid menilai hasil kerja sesama sendiri dengan bimbingan guru


Murid mereka cipta resepi

Hasil beras pulut seperti tepung beras pulut

Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos sarapan berpandukan resepi ciptaannya

Murid menilai hasil kerja sesama sendiri dengan bimbingan guru


























Sanitasi sebelum, semasa dan selepas menyedia dan memasak makanan perlu diberi penekanan.




















MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN
1.5
MINGGU
2.2  Barter
a. Jenis barter 










b. Penyediaan makanan  

Aras 1

·         Menerangkan pengertian barter 

·         Mengenal pasti jenis barter






·         Menyenaraikan makanan daripada barter cair dan barter pekat

·         Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makanan daripada barter  




Barter ialah adunan campuran tepung dan cecair seperti air, susu dan santan

Terdapat dua jenis barter iaitu barter cair dan barter pekat

Contoh makanan barter cair seperti kuih ketayap, kuih cara dan kuih lapis

Contoh makanan barter pekat seperti kuih skon titis dan kuih rengas

Tunjuk cara penyediaan barter cair dan barter pekat

Murid menyedia, memasak, menghias, menghidangdan membuat pengiraan kos makanan daripada barter cair seperti Kuih Ketayap, dan Cara Pedas. Barter pekat seperti kuih Rengas dan Cucur Udang

Tunjuk cara pembungkusan yang sesuai untuk makanan yang dimasak

Murid membungkus makanan

Murid menilai hasil kerja sesama sendiri dengan bimbingan guru. Hasil kerja dinilai.






                                                                                                                           


























MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN
2 MINGGU
2.3 Kuih Tempatan

a. Sumber Kuih Tempatan
















b. Penyediaan makanan

Aras 1

·         Menerangkan  pengertian kuih tempatan





·         Menerangkan sumber kuih tempatan

·         Memilih kuih tempatan dan sumber



·         Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos kuih tempatan






Kuih tempatan ialah kuih yang dihasilkan dengan menggunakan bahan tempatan

Mempamerkan  beberapa contoh bahan sebenar untuk membuat kuih tempatan 


Contoh sumber kuih tempatan seperti ubi kayu, sagu, keledek dan beras pulut

Contoh kuih tempatan  dan sumber  ialah ialah seperti cucur badak menggunakan keledek, dan kuih lapuis menggunakan tepung beras.

Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos kuih tempatan seperti Ondeh-ondeh, Kuih Keria, Epok-epok Sayur dan Cucur Badak

Tunjuk cara pembungkusan yang sesuai  dan menarik untuk makanan yang dimasak

Murid membungkus makanan

Murid menilai hasil kerja dari segi struktur, rupa dan rasa dengan bimbingan guru

Aktiviti murid:

Perbincangan dalam kumpulan menyenaraikan bahan tempatan selain yang dipamerkan oleh guru




Kuih tempatan juga boleh dibuat daripada barter



Sanitasi sebelum, semasa, dan selepas menyediakan makanan perlu diberi penelkanan

1 MINGGU
2.5 Pakaian

a. Fabrik

Aras 1

·         Menerangkan fabrik asli seperti kapas, linen, benang sayat, dan sutera

·         Menerangkan jenis fabrik buatan manusia iaitu poliester dan nilon

·         Menyatakan ciri fabrik kapas, linen, benang sayat, dan sutera


·         Menyatakan ciri fabrik poliester dan nilon



Guru menyediakan sampel fabrik



Selain daripada poliester dan nilon terdapat fabrik lain buatan manusia

Menguji fabrik asli dan buatan manusia dengan kaedah membakar untuk mengenal pasti rupa, bau dan hasil

Membanding beza di antara fabrik asli dan fabrik buatan manusia











MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN

b. Pemilihan pakaian










c. Penjagaan pakaian

Aras 1

·         Menyatakan prinsip pemilihan pakaian


·         Mengenal pasti faktor yang mempengaruhi pemilihan pakaian



·         Memilih stail dan corak pakaian yang sesuai dengan bentuk badan


Aras 1
·         Menerangkan pengertian Label Jagaan Tekstil Antarabangsa



·         Menterjemah simbol Label Jagaan Tekstil Antarabangsa


·         Mengenal pasti alatan mendobi dan agen pencuci





·         Mendobi pakaian


Prinsip pemilihan pakaian ialah corak, warna dan tekstur

Faktor pemilihan pakaian ialah untuk perlindungan, identiti, budaya, masa, tujuan memakai dan stail

Membuat buku skrab mengikut prinsip dan faktor pemilihan pakaian


Label Jagaan Tekstil Antarabangsa ialah simbol asas mengenai sistem jagaan pakaian dan artikel yang dipersetujui oleh kebanyakan negara

Mengumpul contoh label pakaian dan menterjemah Label Jagaan Tekstil Antarabangsa

Guru menerangkan alatan mendobi dan agen pencuci yang sesuai untuk fabrik kapas, benang sayat dan sutera

Tunjuk cara mencuci pakaian fabrik  kapas  benang sayat atau sutera

Murid mendobi pakaian mengikut langkah pakaian yang betul

Tunjuk cara menseterika pakaian

























MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN
6
MINGGU

2.6 Jahitan

a. Proses jahitan


















b. Penghasilan projek jahitan

Aras 1

·         Menerangkan pengertian kelim, penghilangan gelembung dan penyudah  tepi
·         Menyenaraikan jenis kelim, penghilang gelembung dan penyudah  tepi

·         Menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit  kelim belah kangkung dan kelim betawi

·         Menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kelepet dan lapik

·         Menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kedut dan lisu pemadan
·         Menjahit contoh jahitan

Aras 1

·         Mengenal pasti tanda pola



·         Memanjang atau memendekkan pola skirt berkasing





·         Menyedia dan membentang fabrik

·         Menyusun atur pola dan menggunting fabrik







Guru menunjukkan contoh kelim, penghilang gelembung dan penyudah  tepi

Murid membuat buku skrab mengenai kelim, penghilang gelembung dan penyudah  tepi


Guru menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit  kelim belah kangkung dan kelim betawi

Guru menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kelepet dan lapik

Guru menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kedut dan lisu pemadan

Tunjuk cara menjahit kelim, penyudah  tepi dan penghilang gelembung

Guru menerangkan tanda pola seperti ira lurus, tanda lipatan, dan garisan pemadan

Guru menyediakan pola skirt berkasing

Tunjuk cara memanjang atrau memendekkan pola skirt berkasing

Murid memanjang atrau memendekkan pola skirt berkasing

Guru menerangkan bahagian fabrik seperti tepi kain, ira luurus, dan benang pakan


Guru menerangkan perkara yang perlu diambil kira semasa menyediakan dan membentang fabrik iaitu kecacatan fabrik, meluruskan fabrik, menekan fabrik, sebelah luar (SD), sebelah dalam (SD), ira fabrik dan corak fabrik 












MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN



·         Menjahit skirt berkasing




Aras 2

·         Menjahit hiasan pada skirt berkasing

Tunjuk cara menyusun atur pola atas fabrik dan menggunting fabrik dengan cara yang betul

Murid menyusun atur pola atas fabrik dan menggunting fabrik dengan cara yang betul

Tunjuk cara menjahit skirt berkasing

Murid menjahit skirt berkasing mengikut  urutan proses menjahit

Tunjuk cara menjahit hiasan yang sesuai pada skirt berkasing

Murid menjahit sot renda, kun, dan jahitan hiasan pada skirt berkasing

Jenis jahitan seperti renda kun dan jahitan hiasan

Murid menilai hasil kerja sesama sendiri dengan bimbingan guru


2 MINGGU
2.7  Perniagaan dan Keusahawanan

a. Pengenalan  kepada perniagaan

i. Pengertian dan kepentingan perniagaan



Aras 1

·         Menerangkan maksud keperluan dan kehendak
·         Menerangkan pengertian perniagaan
·         Mengenal pasti kepentinghan perniagaan kepada individu, masyarakat dan negara.




Menyenaraikan contoh keperluan dan kehendak


Mengumpul maklumat kepentingan perniagaan dari aspek:
-          Memenuhi keperluan dan kehendak masyarakat dan negara
-          memperbaiki taraf hidup individu dan masyarakat.
-          Menawarkan kerjaya kepada individu dan masyarakat.
-          Mengeratkan hubungan dagangan dan kebudayaan.





ii. Perkembangan perniagaan dan masa depannya

Aras 1
·           Mengenal pasti perubahan-perubahan dalam aktiviti perniagaan

Aras 2
·           Membandingkan perniagaan masa dahulu dengan sekarang

Aras 3
·           Meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang di Malaysia


Sumbangsaran tentang aktiviti perniagaan dahulu dan perniagaan sekarang


Perbincangan perkembanga yang berlaku dalam aktiviti perniagaan dari masa dahulu hingga masa sekarang

Mencari maklumat perniagaan melalui internet (e-dagang) akhbar dan majalah.
Bahan rujukan seperti akhbar, buletin perniagaan dan internet


Rujuk laman web berkenaan

Sistem perniagaan masa dahulu dan sekarang – sistem barter dan sistem wang
Alat poembayaran pada masa kini – wang tunai, cek, kad kredit, kad pra bayar dan kad pintar dan kad pembayaran elektronik  (e-pay)







Cara jualan pada masa kini – Tunai, barter, kad kredit, cek, sewa-beli, pra bayaran, pesana email, mesin runcitan dan internet.

Ciri perniagaan pada masa akan datang di Malaysia – lebih menyenangkan pelanggan, lebih cepat dan tepat, cxara pembayaran lebih mudah, dan tumpuan perniagaan berorientasikan elektronik

iii. Bentuk dan jenis perniagaan

Aras 1

·           Mengenal pasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan






·           Menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa 

Sumbangsaran  bentuk perniagaan dan perkhidmatan

 Contoh bentuk perniagaan barang  - makanan, pakaian, kenderaan ...

Contoh bentuk perniagaan perkhidmatan: Pengangkutan, perlindungan, khidmat nasihat

Perniagaan dalam negeri melibatkan perniagaan bruncit dan borong

Perniagaan antarabangsa melibatkan eksport, import dan entreport terhadap barang perkhidmatan dan teknologi

Kaitkan pelajaran ini dengan bidang pembelajaran Reka Bentuk dan Teknologi

Contoh:Murid menyenaraikan bentuk perniagaan yang boleh mereka ceburi berdasarkan jenis kemahiran dan projek hasilan mereka dalam pelajaran KHB.     

iv. Milikan perniagaan

Aras 1

·         Menerangkan maksud milikan perniagaan

·         Mengenal pasti milikan perniagaan berdasarkan bilangan pemilik liabiliti dan modal.

Perbincangan mengenai jenis ciri dan perbezaan  jenis milikan perniagaan  

Jenis milikan perniagaan  seperti milikan tunggal, syarikat sdn bhd, syarikat awam bhd dan koperasi.

No comments:

Post a Comment