pilihan 2: ekonomi rumah tangga
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
3.5
Minggu
|
2.1 Pemakanan dan Pengurusan Sajian
a.
Diet seimbang
b. Perancangan menu
|
Aras 1
·
Menerangkan erti diet seimbang
·
Menerangkan faktor utama dalam murid
diet seimbang
·
Menyenaraikan prinsip asas diet
seimbang
·
Mengenal pasti tabiat makan yang
sihat
Aras 1
·
Menerangkan pengertian menu
·
Menerangkan tujuan merancang menu
·
Menerangkan faktor yang mempengaruhi
perancangan menu
|
Diet seimbang ialah sajian makanan
yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh dengan kadar yang
betul
Sumbangsaran faktor utama dalam murid
diet seimbang
Guru menerangkan prinsip asas diet
seimbang berdasarkan carta Piramid makanan
Gerak kerja kumpulan :
Murid memilih kad/gambar bahan
makanan dan lekatkanpd carta piramid kosong
Guru menyediakan lembaran kerja
tentang menu hidangan utama yang biasa
dimakan dalam sajian harian untuk diri oleh seorang murid
Guru memilih beberapa lembaran kerja
untuk dibincangkan
Menu ialah satu senarai hidangan yang
lengkap
Murid membuat peta minda bkn tujuan
murid menu
Faktor yang mempengaruhi prancangan
menu seperti berikut:
-
Jenis hidangan
-
Kegemaran
-
Perbelanjaan
-
Sumber makanan semasa
-
Kemudahan fizikal
-
Sumber tenaga dan masa
-
Kepelbagaian
-
(seperti jenis makanan, warna, saiz,
rasa tekstur kaedah memasak)
-
keperluan (seperti umur, aktiviti dan
jenis pekerjaan)
|
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
|
c. Prinsip memasak
d. Kaedah memasak
e. Penyediaan dan penyajian makanan
|
Aras 1
·
Menerangkan pengertian pdp memasak
·
Menerangkan pengertian memasak dengan
haba kering
·
Menerangkan pengertian memasak dengan
haba lembab
Aras 1
·
Menerangkan kaedah memasak dengan
haba kering
·
Menerangkan kaedah memasak dengan
haba lembab
Aras 1
·
Mengenal pasti faktor penting dalam emrancang menu untuk sarapan pagi
·
Menyediakan rancangan kerja untuk
sarapan, minum pagi dan minum petang
·
Menyedia, memasak, menghias,
menghidang dan membuat pengiraan kos sarapan
|
Prinsip memasak ialah memasak makanan
menggunakan haba kering dan haba lembab
Sumbangsaran memasak dengan
menggunakan haba kering
Guru mempamerkan beberapa contoh kuih
muih dengan berbagai kaedah memasak
Murid menamakan kaedah kuih muih
tersebut dan menyatakan kaedah memasaknya
Guru menerangkan kaedah memasak
dengan menggunakan haba kering dan haba lembab
Faktor penting merancang menu untuk
sarapan pagi ialah seimbang, mudah dan cepat disediakan
Pengiraan kos dalam penyediaan sarapan pagi perlu
diberi penekanan
Guru membimbing murid menyediakan
rancangan kerja kerja dalam penyediaan sarapan pagi, muinum pagi dan minum
petang
Murid memilih menu dan menyediakan
rancangan kerja sendiri
Tunjuk cara penyediaan sarapan pagi
Murid menyedia, memasak, menghias,
menghidang dan membuat pengiraan kos
sarapan pagi cara timur seperti Nasi Lemak, air Teh dan Betik
Cara barat seperti Telur masak
hancur, Roti bakar dan air koko
|
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
|
f. Reka cipta resepi
|
·
Menyedia, memasak, menghias,
menghidang dan membuat pengiraan kos minum pagi dan minum petang
Aras 1
·
Mereka resepi hidangan
sepingganlengkap untuk sarapan daripada hasil beras
·
Menyedia, memasak, menghias,
menghidang dan membuat pengiraan kos sarapan
Aras 2
·
Mereka cipta resepi untuk hidangan
minum petang daripada hasil beras pulut
·
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos untuk minum petang
|
Tunjuk cara penyediaan hidangan minum
pagi dan minum petang
Murid menyedia, memasak, menghias,
menghidang dan membuat pengiraan kos
minum pagi dan minum petang seperti kuih
ketayap dan kuih badak
Pelbagai kaedah memasak diaplikasikan
dalam penyediaan hidangan
Murid menilai hasil kerja sesama
sendiri dengan bimbingan guru
Murid mereka cipta resepi
Hasil beras seperti tepung beras,
bihun dan laksa
Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan
membuat pengiraan kos sarapan berpandukan resepi ciptaannya
Murid menilai hasil kerja sesama
sendiri dengan bimbingan guru
Murid mereka cipta resepi
Hasil beras pulut seperti tepung
beras pulut
Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan
membuat pengiraan kos sarapan berpandukan resepi ciptaannya
Murid menilai hasil kerja sesama
sendiri dengan bimbingan guru
|
Sanitasi
sebelum, semasa dan selepas menyedia dan memasak makanan perlu diberi
penekanan.
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
1.5
MINGGU
|
2.2 Barter
a.
Jenis barter
b.
Penyediaan makanan
|
Aras 1
·
Menerangkan
pengertian barter
·
Mengenal
pasti jenis barter
·
Menyenaraikan
makanan daripada barter cair dan barter pekat
·
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makanan daripada
barter
|
Barter
ialah adunan campuran tepung dan cecair seperti air, susu dan santan
Terdapat
dua jenis barter iaitu barter cair dan barter pekat
Contoh
makanan barter cair seperti kuih ketayap, kuih cara dan kuih lapis
Contoh
makanan barter pekat seperti kuih skon titis dan kuih rengas
Tunjuk
cara penyediaan barter cair dan barter pekat
Murid menyedia, memasak, menghias, menghidangdan
membuat pengiraan kos makanan daripada barter cair seperti Kuih Ketayap, dan
Cara Pedas. Barter pekat seperti kuih Rengas dan Cucur Udang
Tunjuk
cara pembungkusan yang sesuai untuk makanan yang dimasak
Murid
membungkus makanan
Murid
menilai hasil kerja sesama sendiri dengan bimbingan guru. Hasil kerja
dinilai.
|
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
2 MINGGU
|
2.3
Kuih Tempatan
a.
Sumber Kuih Tempatan
b.
Penyediaan makanan
|
Aras 1
·
Menerangkan pengertian kuih tempatan
·
Menerangkan
sumber kuih tempatan
·
Memilih
kuih tempatan dan sumber
·
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos kuih tempatan
|
Kuih
tempatan ialah kuih yang dihasilkan dengan menggunakan bahan tempatan
Mempamerkan beberapa contoh bahan sebenar untuk membuat
kuih tempatan
Contoh
sumber kuih tempatan seperti ubi kayu, sagu, keledek dan beras pulut
Contoh
kuih tempatan dan sumber ialah ialah seperti cucur badak menggunakan
keledek, dan kuih lapuis menggunakan tepung beras.
Murid
menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos kuih
tempatan seperti Ondeh-ondeh, Kuih Keria, Epok-epok Sayur dan Cucur Badak
Tunjuk
cara pembungkusan yang sesuai dan
menarik untuk makanan yang dimasak
Murid
membungkus makanan
Murid
menilai hasil kerja dari segi struktur, rupa dan rasa dengan bimbingan guru
|
Aktiviti murid:
Perbincangan dalam kumpulan menyenaraikan bahan
tempatan selain yang dipamerkan oleh guru
Kuih tempatan juga boleh dibuat daripada barter
Sanitasi sebelum, semasa, dan selepas menyediakan
makanan perlu diberi penelkanan
|
|
1
MINGGU
|
2.5
Pakaian
a.
Fabrik
|
Aras 1
·
Menerangkan
fabrik asli seperti kapas, linen, benang sayat, dan sutera
·
Menerangkan
jenis fabrik buatan manusia iaitu poliester dan nilon
·
Menyatakan
ciri fabrik kapas, linen, benang sayat, dan sutera
·
Menyatakan
ciri fabrik poliester dan nilon
|
Guru
menyediakan sampel fabrik
Selain
daripada poliester dan nilon terdapat fabrik lain buatan manusia
Menguji
fabrik asli dan buatan manusia dengan kaedah membakar untuk mengenal pasti
rupa, bau dan hasil
Membanding
beza di antara fabrik asli dan fabrik buatan manusia
|
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
|
b.
Pemilihan pakaian
c.
Penjagaan pakaian
|
Aras 1
·
Menyatakan
prinsip pemilihan pakaian
·
Mengenal
pasti faktor yang mempengaruhi pemilihan pakaian
·
Memilih stail
dan corak pakaian yang sesuai dengan bentuk badan
Aras
1
·
Menerangkan
pengertian Label Jagaan Tekstil Antarabangsa
·
Menterjemah
simbol Label Jagaan Tekstil Antarabangsa
·
Mengenal
pasti alatan mendobi dan agen pencuci
·
Mendobi
pakaian
|
Prinsip
pemilihan pakaian ialah corak, warna dan tekstur
Faktor
pemilihan pakaian ialah untuk perlindungan, identiti, budaya, masa, tujuan
memakai dan stail
Membuat
buku skrab mengikut prinsip dan faktor pemilihan pakaian
Label
Jagaan Tekstil Antarabangsa ialah simbol asas mengenai sistem jagaan pakaian
dan artikel yang dipersetujui oleh kebanyakan negara
Mengumpul
contoh label pakaian dan menterjemah Label Jagaan Tekstil Antarabangsa
Guru
menerangkan alatan mendobi dan agen pencuci yang sesuai untuk fabrik kapas,
benang sayat dan sutera
Tunjuk
cara mencuci pakaian fabrik kapas benang sayat atau sutera
Murid
mendobi pakaian mengikut langkah pakaian yang betul
Tunjuk
cara menseterika pakaian
|
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
6
MINGGU
|
2.6
Jahitan
a.
Proses jahitan
b.
Penghasilan projek jahitan
|
Aras 1
·
Menerangkan
pengertian kelim, penghilangan gelembung dan penyudah tepi
·
Menyenaraikan
jenis kelim, penghilang gelembung dan penyudah tepi
·
Menerangkan
ciri, kegunaan dan proses menjahit
kelim belah kangkung dan kelim betawi
·
Menerangkan
ciri, kegunaan dan proses menjahit kelepet dan lapik
·
Menerangkan
ciri, kegunaan dan proses menjahit kedut dan lisu pemadan
·
Menjahit
contoh jahitan
Aras 1
·
Mengenal
pasti tanda pola
·
Memanjang
atau memendekkan pola skirt berkasing
·
Menyedia
dan membentang fabrik
·
Menyusun
atur pola dan menggunting fabrik
|
Guru
menunjukkan contoh kelim, penghilang gelembung dan penyudah tepi
Murid
membuat buku skrab mengenai kelim, penghilang gelembung dan penyudah tepi
Guru
menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kelim belah kangkung dan kelim betawi
Guru menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit
kelepet dan lapik
Guru
menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kedut dan lisu pemadan
Tunjuk
cara menjahit kelim, penyudah tepi dan
penghilang gelembung
Guru
menerangkan tanda pola seperti ira lurus, tanda lipatan, dan garisan pemadan
Guru
menyediakan pola skirt berkasing
Tunjuk
cara memanjang atrau memendekkan pola skirt berkasing
Murid
memanjang atrau memendekkan pola skirt berkasing
Guru
menerangkan bahagian fabrik seperti tepi kain, ira luurus, dan benang pakan
Guru
menerangkan perkara yang perlu diambil kira semasa menyediakan dan membentang
fabrik iaitu kecacatan fabrik, meluruskan fabrik, menekan fabrik, sebelah
luar (SD), sebelah dalam (SD), ira fabrik dan corak fabrik
|
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
|
|
·
Menjahit
skirt berkasing
Aras 2· Menjahit hiasan pada skirt berkasing |
Tunjuk
cara menyusun atur pola atas fabrik dan menggunting fabrik dengan cara yang
betul
Murid
menyusun atur pola atas fabrik dan menggunting fabrik dengan cara yang betul
Tunjuk
cara menjahit skirt berkasing
Murid
menjahit skirt berkasing mengikut
urutan proses menjahit
Tunjuk
cara menjahit hiasan yang sesuai pada skirt berkasing
Murid
menjahit sot renda, kun, dan jahitan hiasan pada skirt berkasing
Jenis
jahitan seperti renda kun dan jahitan hiasan
Murid
menilai hasil kerja sesama sendiri dengan bimbingan guru
|
|
|
2
MINGGU
|
2.7 Perniagaan dan Keusahawanan
a.
Pengenalan kepada perniagaan
i.
Pengertian dan kepentingan perniagaan
|
Aras 1
·
Menerangkan
maksud keperluan dan kehendak
·
Menerangkan
pengertian perniagaan
·
Mengenal
pasti kepentinghan perniagaan kepada individu, masyarakat dan negara.
|
Menyenaraikan
contoh keperluan dan kehendak
Mengumpul
maklumat kepentingan perniagaan dari aspek:
-
Memenuhi
keperluan dan kehendak masyarakat dan negara
-
memperbaiki
taraf hidup individu dan masyarakat.
-
Menawarkan
kerjaya kepada individu dan masyarakat.
-
Mengeratkan
hubungan dagangan dan kebudayaan.
|
|
|
ii.
Perkembangan perniagaan dan masa depannya
|
Aras
1
·
Mengenal
pasti perubahan-perubahan dalam aktiviti perniagaan
Aras
2
·
Membandingkan
perniagaan masa dahulu dengan sekarang
Aras
3
·
Meramalkan
perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang di Malaysia
|
Sumbangsaran
tentang aktiviti perniagaan dahulu dan perniagaan sekarang
Perbincangan
perkembanga yang berlaku dalam aktiviti perniagaan dari masa dahulu hingga
masa sekarang
Mencari
maklumat perniagaan melalui internet (e-dagang) akhbar dan majalah.
|
Bahan rujukan seperti akhbar, buletin perniagaan dan
internet
Rujuk laman web berkenaan
Sistem perniagaan masa dahulu dan sekarang – sistem
barter dan sistem wang
Alat poembayaran pada masa kini – wang tunai, cek, kad
kredit, kad pra bayar dan kad pintar dan kad pembayaran elektronik (e-pay)
|
|
|
|
|
Cara jualan pada masa kini – Tunai, barter, kad kredit,
cek, sewa-beli, pra bayaran, pesana email, mesin runcitan dan internet.
Ciri perniagaan pada masa
akan datang di Malaysia – lebih menyenangkan pelanggan, lebih cepat dan
tepat, cxara pembayaran lebih mudah, dan tumpuan perniagaan berorientasikan
elektronik
|
|
iii.
Bentuk dan jenis perniagaan
|
Aras 1
·
Mengenal
pasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan
·
Menerangkan
jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa
|
Sumbangsaran bentuk
perniagaan dan perkhidmatan
Contoh bentuk
perniagaan barang - makanan, pakaian,
kenderaan ...
Contoh
bentuk perniagaan perkhidmatan: Pengangkutan, perlindungan, khidmat nasihat
Perniagaan
dalam negeri melibatkan perniagaan bruncit dan borong
Perniagaan
antarabangsa melibatkan eksport, import dan entreport terhadap barang
perkhidmatan dan teknologi
|
Kaitkan pelajaran ini dengan bidang pembelajaran Reka
Bentuk dan Teknologi
Contoh:Murid menyenaraikan
bentuk perniagaan yang boleh mereka ceburi berdasarkan jenis kemahiran dan
projek hasilan mereka dalam pelajaran KHB.
|
|
iv.
Milikan perniagaan
|
Aras 1
·
Menerangkan
maksud milikan perniagaan
·
Mengenal
pasti milikan perniagaan berdasarkan bilangan pemilik liabiliti dan modal.
|
Perbincangan
mengenai jenis ciri dan perbezaan
jenis milikan perniagaan
|
Jenis milikan
perniagaan seperti milikan tunggal,
syarikat sdn bhd, syarikat awam bhd dan koperasi.
|
No comments:
Post a Comment