PILIHAN 2: EKONOMI RUMAH TANGGA
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
4
MINGGU
|
2.1
Pemakanan dan pengurusan sajian
e.
Penyediaan dan penyajian makanan
|
Aras 1
·
Menerangkan
pengertian makanan bekal
·
Mengenal
pasti faktor penting memilih bekas untuk membungkus makanan
·
Mengenal
pasti faktor utama merancang menu untuk makanan bekal
·
Menyediakan
rancangan kerja untuk makanan bekal
·
Menyedia,
memasak dan membuat pengiraan kos
makanan bekal
·
Membungkus
makanan
Aras
2
·
Memilih
dan merancang menu untuk hidangan tengahari dabn makan malam
·
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makan tengahari dan
makan malam
·
Mengenal
pasti alatan peranggu meja untuk hidangan utama
|
Makanan bekal ialah
makanan yang dimasak dan dibungkus untuk dimakan di tempat lain
Bekas
untuk membungkus makanan hhendaklah tidak mmudah pecah, tahan haba dan mudah
dibawa
Sumbangsaran
faktor yang perlu diambil kira semasa memilih bekas untuk membungkus makanan
Faktor
utama merancang menu untuk makanan bekal ialah seimbang, mudah dibawa, tidak
berkuah, tahan lama dan mudah disediakan
Murid
memilih menu dan menyediakan rancangan kerja
Tunjuk
cara penyediaan makanan bekal
Murid menyedia, memasak
dan membuat pergerakan kos makanan bekal
Murid
membungkus makanan
Hidangan
tengahari dan makan malam adalah merupakan makanan utama
Tunjuk
cara penyediaan hidangan tengahari dan makan malam
Murid
menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makan
tengahari dan makan malam
Peralatan
peranggu meja seperti kutleri, gelas, pinggan, alas meja dan servit
|
Hidangan
yang disediakan hendaklah mengandungi minuman dan pencuci mulut
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
|
f.
Reka cipta resepi
|
·
Menyediakan
peranggu meja
·
Menilai
hasil masakan
Aras 1
·
Mereka
cipta resepi hidangan untuk pesakit
·
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos hidangan untuk
pesakit
Aras 2
·
Mengenal
pasti dan memilih makanan siap masak untuk pesakit
·
Menyenaraikan
pelbagai alternatif penambahan nilai
·
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makanan siap masak yang
ditambah nilai untuk pesakit
|
Tunjuk
cara menyediakan peranggu meja
Murid
menyediakan peranggu meja untuk untuk hidangan utama serta membuat lipatan
servit
Murid
menilai hasil kerja sesama sendiri dengan bimbingan guru
Murid
mereka cipta resepi hidangan pesakit
Hidangan
pesakit hendaklah berkhasiat, seimbang, mudah dihadam, tidak berlemak dan
menarik
Murid
menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos masakan
ciptaannya
Contoh
makanan siap dimasak untuk pesakit seperti roti, gandum tulin, kek dan
minuman
Aspek
penambahan nilai dari segi rupa, rasa
dan nutrien
Susu
dan telur dalam puding roti merupakan
sumber penambahan nilai kepada roti
Murid
menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makanan siap
masak yang ditambah nilai untuk pesakit
|
Kaedah
memasak yang sesuai ialah mengukus dan merebus
Makanan
yang dihasilkan boleh dalam bentuk proses semula seperti roti dijadikan
puding roti
Keselamatan dan cara menggunakan alatan seperti ketuhar
gelombang mikro dan pengisar perlu diberi penekanan
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN/
|
ALATAN
|
10
MINGGU
|
2.6
Jahitan
a.
Proses jahitan
b.
Penghasilan projek jahitan
|
Aras 1
·
Menerangkan
maksud belah, kancing dan lengan
·
Menjahit
lengan belah kelepet sama lebar, butang dan lubang butang dan lengan padanan
rata
Aras
1
·
Memilih
stail blaus
|
Belah
ialah satu proses jahitan pada pakaian dan artikel untuk mudah dipakai dan
ditanggalkan
Kancing
digunakan untuk merapatkan belah pakaian atau artikel bagi mengkalkan bentuk
dan senang dipakai
Lengan
adalah sebahagian daripada pakaian
Mempamerkan carta belah, kancing dab lengan padanan
rata
Jenis
belah ialah belah kelepet sama lebar, belah berzip, belah berkun, belah slit
berlapik, belah lapik kain selari, dan belah berplaket
Jenis
kancing ialah butang dan lubang, cangkuk dan mata/rumah, cangkuk dan palang,
butang dan gelungan fabrik (rulo), riben, velkro (pita nilon)) dan zip.
Jenis
lengan ialah lengan padanan rata, lengan gelembung, lengasn bishop, lengan
raglan, lengan kimono dan lengan magyar
Tunjuk
cara menjahit lengan belah kelepet sama lebar, butang dan lubang butang dan lengan
padanan rata
Murid
menjahit contoh lengan belah kelepet sama lebar, butang dan lubang butang dan
lengan padanan rata
Pelbagai
jenis stail blaus dipamerkan sebagai panduan murid memilih stail blaus dalam
penghasilan projek
Murid
memilih stail blaus mengikut bentuk badan
|
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
ALATAN
|
|
|
·
Mengubahsuai
pola asas badan dan lengan
·
Menyusun
atur pola dan menggunting fabrik
·
Menjahit
blaus
Aras 2
·
Menjahit
hiasan pada blaus
|
Tunjuk cara mengubahsuai pola asas badan dan lengan
Menyusun atur pola atas
fabrik dan menggunting fabrik
Tunjuk
cara menjahit blaus
Murid
menjahit hiasan pada blaus mengikut kreativiti
Jenis
bahan hiasan seperti renda, kun, smoking dan jahitan hiasan
Hasil
kerja dinilai
|
|
|
2
MINGGU
|
2.7
Perniagaan dan Keusahawanan
a. Asas keusahawanan
i.
Pengertian keusahawanan
ii.
Ciri utama usahawan
|
Aras 1
·
Menyatakan
pengertian usahawan dan keusahawanan
·
Mengenal
pasti ciri utama usahawan
·
Mengenal
pasti faedah menjadi usahawan berbanding makan gaji
·
Mengenal
pasti bidang kegiatan usahawan
Aras 2
·
Menilai
diri dan membuat pernbandingan dengan ciri usahawan melalui borang penilaian
diri
|
Perbincangan tentang perbezaan antara perniaga dan usahawan
Ciri utama usahawan
seperti kreatif, inovatif, sanggup menghadapi risiko, bijalk mengambil
peluang, daya usaha berterusan
Sumbangsaran atau
temubual dengan usahawan yang berkaiatan dengan kerjaya yang ingin diceburi
oleh pelajar
Perbincangan tentang bidang kegiatan usahawan berkaitan
dengan kerjaya yang ingin diceburi oleh pelajar
Membanding diri dengan
ciri usahawan
|
Guru boleh menjemput usahawan tempatan yang telah berjaya untuk tajuk
ini
|
|
MINGGU
|
TAJUK / KANDUNGAN
|
KEMAHIRAN
|
cadangan
aktiviti pembelajaran
|
CATATAN
|
|
iii.
Usahawan dalam negeri
iv Peranan kerajaan dalam membantu usahawan
|
Aras 1
·
Mengenal
pasti usahawan dalam negeri dan faktor kejayaannya
Aras 1
·
Mengenal
pasti pelbagai agensi kerajaan yang membantu usahawan
·
Mengenal
pasti jenis bantuan dan kemudahan yang disediakan oleh kerajaan kepada
usahawan
|
Mengkaji biodata usahawan
yang berjaya dalam negeri atau sekitar tempat tinggal pelajar. Kajian boleh
dibuat dari aspek latar belakang diri (seperti pendidikan dan latihan dan
cabaran serta mengatasinya)
Melawat ke premis
usahawan yang berjaya
Ceramah dan dialog dengan
usahawan yang berjaya
Mengumpul risalah mengenai agensi kerajaan yang membantu
uasahawan.
Ceramah daripada agensi
berkenaan mengenai peranan dan jenis bantuan
|
Contoh cabaran:
Kekurangan modal, krkurangan
pengetahuan dan pengalaman, penipuan atau penyelewengan, masalah
pemasaran, tiada bimbingan dan latihan
berterusan.
Contoh cara mengatasi cabaran:
Khidmat nasihat melalui persatuan atau dewan perniagaan, mengkaji kes
lain dan cara cabaran diatasi, menggunakan agensi yang sedia ada, memperolehi
pengetahuan melalui pembacaan dan latihan
Contoh agensi: MARA, UDA
Rujuk laman web afgensi berkenaan
Peranan kerajaan membantu usahawan:
-
Bimbingan dan
latihan
-
Prasarana
-
Kajian dan
penyelidikan
-
Galakan
Bantuan kewangan
|
No comments:
Post a Comment