KEMENTERIAN PENDIDIKAN
MALAYSIA
KURIKULUM BERSEPADU
SEKOLAH MENENGAH
SUKATAN PELAJARAN
KEMAHIRAN HIDUP
BERSEPADU
TINGKATAN I
- III
( SEMAKAN )
Pusat Perkembangan
Kurikulum
Kementerian Pendidikan Malaysia
ORGANISASI KANDUNGAN
Kandungan mata
pelajaran ini diolah mengikut bidang pembelajaran yang mengandungi beberapa
unit pembelajaran. Unit pembelajaran ini dihuraikan dalam bentuk tajuk atau
aktiviti.
Mata pelajaran ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu Teras dan Pilihan.
Teras mengandungi satu bidang pembelajaran iaitu Reka Bentuk dan Teknologi.
Manakala Bahagian Pilihan mempunyai empat bidang pembelajaran iaitu Kemahiran
Teknikal, Ekonomi Rumah Tangga, Pertanian dan Perdagangan dan Keusahawanan.
Murid mengambil semua bidang pembelajaran dalam Bahagian Teras dan salah satu
daripada empat bidang pembelajaran dalam bahagian pilihan.
Deskripsi bidang pembelajaran dan senarai unit pembelajaran mengikut
bahagian adalah seperti di bawah.
BAHAGIAN TERAS
- Reka Bentuk
dan Teknologi
1.1 Organisasi Bengkel dan Keselamatam
a. Pengurusan organisasi bengkel dan keselamatan
1.2 Reka Cipta
a. Pengenalpastian masalah
b. Pencetusan, penjanaan dan pemilihan idea
c. Perekaan projek
d. Pemilihan reka bentuk
e. Perancangan pembinaan projek
f. Pembinaan, pengujian dan pengubahsuaian projek
g. Pendokumentasian
1.3 Reka Bentuk dan Penghasilan Projek
a. Pengenalan reka bentuk dan teknologi
b. Jenis bahan dan pengikat
c. Reka bentuk projek
d. Perancangan, pembinaan dan pengubahsuaian projek
e. Pendokumentasian
1.4 Elektrik
a. Sumber dan kegunaan elektrik
b. Jenis wayar dan kerja pendawaian
c. Mengira kos tenaga elektrik
d. Pengenalan motor arus terus
1.5 Elektronik
a. Nama, symbol dan fungsi komponen
b. Membaca dan menterjemah lukisan skematik
c. Penghasilan projek
1.6 Kerja Paip
a. Pengenalan system bekalan air di rumah
b. Jenis paip, penyambung dan bahan pemasangan paip
c. Jenis dan kelengkapan paip
d. Kerja penyenggaraan
1.7 Lukisan Teknik
a. Alatan lukisan teknik
b. Jenis garisan
c. Unjuran ortografik
1.8 Jahitan
a. Mesin jahit
b. Penghasilan artikel
1.9 Masakan
a. Perancangan menu
b. Penyediaan dan penyajian makanan
c. Etika makan
1.10 Tempat Kediaman
a. Ruang tempat kediaman
b. Keselesaan tempat kediaman
c. Penjagaan tempat kediaman
d. Susun atur alatan dan kelengkapan
1.11 Tanaman Hiasan
a. Pembiakan secara keratan
b. Penanaman anak pokok
c. Penjagaan anak pokok
d. Pemasuan semula
BAHAGIAN PILIHAN
PILIHAN 1
1. Kemahiran Teknikal
1.1 Lukisan Teknik
a. Lukisan isometric
b. Lukisan hamparan
c. Lukisan keratan penuh
1.2 Elektrik
a. Jenis litar elektrik
b. Penggunaan meter pelbagai
c. Unit kawalan utama bekalan elektrik domestik
d. Kuasa elektrik
1.3 Elektronik
a. Nama, symbol dan fungsi komponen
b. Membaca dan menterjemah lukisan skematik
c. Penghasilan projek
1.4 Asas
Elektromekanikal
a. Pengenalan pergerakan mekanikal
b. Pengenalan pergerakan elektromekanikal
1.5 Enjin
a. Jenis dan kegunaan pengikat dan penyantum
b. Bahagian luar enjin
c. Bahagian dalam enjin
d. Edaran empat lejang
e. System enjin
f. Menservis enjin
1.6 Perniagaan dan Keusahawanan
a. Pengenalan kepada perniagaan
b. Asas keusahawanan
c. Konsumerisme
PILIHAN 2
2.
Ekonomi Rumah
Tangga
2.1 Pemakanan dan Pengurusan Sajian
a. Diet seimbang
b. Perancangan menu
c. Prinsip memasak
d. Kaedah memasak
e. Penyediaan dan penyajian makanan
f. Reka cipta resepi
2.2 Bater
a. Jenis bater
b. Penyediaan makanan
2.3 Kuih Tempatan
a. Sumber kuih tempatan
b. Penyediaan makanan
2.4 Kaedah Membuat Biskut dan Kek
a. Gaul dan ramas
b. Putar
c. Enjut
2.5 Pakaian
a. Fabrik
b. Pemilihan pakaian
c. Penjagaan pakaian
2.6 Jahitan
a. Proses jahitan
b. Penghasilan projek jahitan
2.7 Perniagaan dan Keusahawanan
a. Pengenalan kepada perniagaan
b. Asas keusahawan
c. Konsumerisme
PILIHAN
3
3.
Pertanian
3.1 Kompos
a. Pengenalan
b. Bahan membuat kompos
c. Pembinaan kompos
d. Pengurusan
e. Penggunaan
3.2 Tanaman Sayuran
a. Jenis sayuran
b. Penyediaan tanah
c. Penanaman
d. Penjagaan
e. Pemungutan hasil
f. Giliran tanaman
3.3 Haiwan Kesayangan
a. Pengenalan
b. Pemilihan haiwan kesayangan
c. Perumahan
d. Penjagaan
e. Kebajikan haiwan
3.4 Ternakan Ikan Air Tawar
a. Pengenalan
b. Sistem penternakan
c. Penyediaan kolam atau tangki
d. Melepaskan benih ikan ke dalam kolam atau tangki
e. Pengurusan ternakan
f. Pemungutan hasil
g. Pemasaran
h. Pengiraan kos
3.5 Landskap
a. Pengenalan
b. Tanaman dalam landskap
c. Reka bentuk landskap
d. Pelandskapan
e. Penyenggaraan
3.6 Perniagaan
dan Keusahawanan
a. Pengenalan kepada perniagaan
b. Asas keusahawan
c. Konsumerisme
PILIHAN
4
4.
Perdagangan dan
Keusahawanan
4.1 Pengenalan kepada Perniagaan
a. Konsep dan kepentingan perniagaan
b. Perkembangan perniagaan dan masa depannya
c. Bentuk dan jenis perniagaan
d. Milikan perniagaan
e. Faktor mempengaruhi perniagaan
4.2 Penubuhan dan Pengendalian
Perniagaan
a. Langkah-langkah menubuhkan perniagaan kecil
b. Pengendalian perniagaan
c. Bantuan perniagaan
4.3 Dokumen
Perniagaan
a. Kepentingan dokumen
b. Jenis dokumen
c. Maklumat penting dalam dokumen
4.4 Pengeluaran
a. Pengertian pengeluaran
b. Faktor pengeluaran
c. Bidang pengeluaran
d. Kaitan pengeluaran dengan permintaan
e. Proses pengeluaran
f. Pengiraan kos
4.5 Keusahawanan
a. Konsep keusahawanan
b. Ciri utama usahawan
c. Usahawan dalam negeri
d. Peranan kerajaan dalam membantu usahawan
4.6 Pengenalan
Kepada Pemasaran
a. Pengertian pemasaran
b. Fungsi pemasaran
c. Objektif dan aktiviti pemasaran
d. Masalah pemasaran
e. Strategi pemasaran
4.7 Konsumerisme
a. Pengguna dan konsumerisme
b. Hak dan tanggungjawab pengguna
c. Tanggungjawab pengeluar kepada pengguna
d. Peranan persatuan pengguna dan kerajaan
4.8 Simpan Kira
a. Menyimpan rekod urusniaga
b. Merekod urusniaga
c. Imbangan Duga
d. Akaun Penamat
e. Kunci Kira-kira ( Lembaran Imbangan )
rbl/smksm/2005...
No comments:
Post a Comment