Friday, January 8, 2016

RPT KHB (ERT) TINGKATAN 2

PILIHAN 2: EKONOMI RUMAH TANGGA
MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN
4 MINGGU
2.1 Pemakanan dan pengurusan sajian

e. Penyediaan dan penyajian makanan  



Aras 1
·         Menerangkan pengertian makanan bekal

·         Mengenal pasti faktor penting memilih bekas untuk membungkus makanan





·         Mengenal pasti faktor utama merancang menu untuk makanan bekal


·         Menyediakan rancangan kerja  untuk makanan bekal

·         Menyedia, memasak dan membuat pengiraan  kos makanan bekal
·         Membungkus makanan


Aras 2
·         Memilih dan merancang menu untuk hidangan tengahari dabn makan malam

·         Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makan tengahari dan makan malam 



·         Mengenal pasti alatan peranggu meja untuk hidangan utama





Makanan bekal ialah makanan yang dimasak dan dibungkus untuk dimakan di tempat lain

Bekas untuk membungkus makanan hhendaklah tidak mmudah pecah, tahan haba dan mudah dibawa

Sumbangsaran faktor yang perlu diambil kira semasa memilih bekas untuk membungkus makanan

Faktor utama merancang menu untuk makanan bekal ialah seimbang, mudah dibawa, tidak berkuah, tahan lama dan mudah disediakan

Murid memilih menu dan menyediakan rancangan kerja

Tunjuk cara penyediaan makanan bekal

Murid menyedia, memasak dan membuat pergerakan kos makanan bekal

Murid membungkus makanan

Hidangan tengahari dan makan malam adalah merupakan makanan utama



Tunjuk cara penyediaan hidangan tengahari dan makan malam

Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makan tengahari dan makan malam 

Peralatan peranggu meja seperti kutleri, gelas, pinggan, alas meja dan servit


















































Hidangan yang disediakan hendaklah mengandungi minuman dan pencuci mulut

MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN










f. Reka cipta resepi

·         Menyediakan peranggu meja





·         Menilai hasil masakan


Aras 1

·         Mereka cipta resepi hidangan untuk pesakit




·         Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos hidangan untuk pesakit

Aras 2

·         Mengenal pasti dan memilih makanan siap masak untuk pesakit

·         Menyenaraikan pelbagai alternatif penambahan nilai




·         Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makanan siap masak yang ditambah nilai untuk pesakit

Tunjuk cara menyediakan peranggu meja
 
Murid menyediakan peranggu meja untuk untuk hidangan utama serta membuat lipatan servit

Murid menilai hasil kerja sesama sendiri dengan bimbingan guru


Murid mereka cipta resepi hidangan pesakit

Hidangan pesakit hendaklah berkhasiat, seimbang, mudah dihadam, tidak berlemak dan menarik

Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos masakan ciptaannya


Contoh makanan siap dimasak untuk pesakit seperti roti, gandum tulin, kek dan minuman

Aspek penambahan nilai dari segi rupa,  rasa dan nutrien

Susu dan telur dalam puding roti merupakan  sumber penambahan nilai kepada roti

Murid menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makanan siap masak yang ditambah nilai untuk pesakit












Kaedah memasak yang sesuai ialah mengukus dan merebus










Makanan yang dihasilkan boleh dalam bentuk proses semula seperti roti dijadikan puding roti



Keselamatan  dan cara menggunakan alatan seperti ketuhar gelombang mikro dan pengisar perlu diberi penekanan

















MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN/
ALATAN
10 MINGGU
2.6 Jahitan

a.     Proses jahitan
































b. Penghasilan projek jahitan

Aras 1

·         Menerangkan maksud belah, kancing dan lengan
























·         Menjahit lengan belah kelepet sama lebar, butang dan lubang butang dan lengan padanan rata





Aras 1
·         Memilih stail blaus



Belah ialah satu proses jahitan pada pakaian dan artikel untuk mudah dipakai dan ditanggalkan

Kancing digunakan untuk merapatkan belah pakaian atau artikel bagi mengkalkan bentuk dan senang dipakai

Lengan adalah sebahagian daripada pakaian

Mempamerkan  carta belah, kancing dab lengan padanan rata

Jenis belah ialah belah kelepet sama lebar, belah berzip, belah berkun, belah slit berlapik, belah lapik kain selari, dan belah berplaket

Jenis kancing ialah butang dan lubang, cangkuk dan mata/rumah, cangkuk dan palang, butang dan gelungan fabrik (rulo), riben, velkro (pita nilon)) dan zip.

Jenis lengan ialah lengan padanan rata, lengan gelembung, lengasn bishop, lengan raglan, lengan kimono dan lengan magyar

Tunjuk cara menjahit lengan belah kelepet sama lebar, butang dan lubang butang dan lengan padanan rata

Murid menjahit contoh lengan belah kelepet sama lebar, butang dan lubang butang dan lengan padanan rata


Pelbagai jenis stail blaus dipamerkan sebagai panduan murid memilih stail blaus dalam penghasilan projek

Murid memilih stail blaus mengikut bentuk badan














MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN
ALATAN


·         Mengubahsuai pola asas badan dan lengan

 

·         Menyusun atur pola dan menggunting fabrik

 

·         Menjahit blaus

 

Aras 2

·         Menjahit hiasan pada blaus

                                       


Tunjuk cara mengubahsuai pola asas badan dan lengan 

 

Menyusun atur pola atas fabrik dan menggunting fabrik      

 

Tunjuk cara menjahit blaus


Murid menjahit hiasan pada blaus mengikut kreativiti

Jenis bahan hiasan seperti renda, kun, smoking dan jahitan hiasan

Hasil kerja dinilai


2
MINGGU
2.7   Perniagaan dan Keusahawanan

a.  Asas keusahawanan

       i.       Pengertian keusahawanan
      ii.       Ciri utama usahawan

 

 

 

Aras 1

·          Menyatakan pengertian usahawan dan keusahawanan 

·          Mengenal pasti ciri utama usahawan




·          Mengenal pasti faedah menjadi usahawan berbanding makan gaji


·          Mengenal pasti bidang kegiatan usahawan 

Aras 2

·          Menilai diri dan membuat pernbandingan dengan ciri usahawan melalui borang penilaian diri









Perbincangan tentang  perbezaan antara perniaga dan usahawan

Ciri utama usahawan seperti kreatif, inovatif, sanggup menghadapi risiko, bijalk mengambil peluang, daya usaha berterusan

Sumbangsaran atau temubual dengan usahawan yang berkaiatan dengan kerjaya yang ingin diceburi oleh pelajar

Perbincangan  tentang bidang kegiatan usahawan berkaitan dengan kerjaya yang ingin diceburi oleh pelajar

Membanding diri dengan ciri usahawan









Guru boleh menjemput usahawan tempatan yang telah berjaya untuk tajuk ini













MINGGU
TAJUK / KANDUNGAN
KEMAHIRAN
cadangan aktiviti pembelajaran
CATATAN

      iii.  Usahawan dalam negeri

















iv    Peranan kerajaan dalam membantu usahawan

Aras 1

·          Mengenal pasti usahawan dalam negeri dan faktor kejayaannya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Aras 1

·             Mengenal pasti pelbagai agensi kerajaan yang membantu usahawan



·             Mengenal pasti jenis bantuan dan kemudahan yang disediakan oleh kerajaan kepada usahawan


Mengkaji biodata usahawan yang berjaya dalam negeri atau sekitar tempat tinggal pelajar. Kajian boleh dibuat dari aspek latar belakang diri (seperti pendidikan dan latihan dan cabaran serta mengatasinya)

Melawat ke premis usahawan yang berjaya

Ceramah dan dialog dengan usahawan yang berjaya








Mengumpul risalah  mengenai agensi kerajaan yang membantu uasahawan.

Ceramah daripada agensi berkenaan mengenai peranan dan jenis bantuan
Contoh cabaran:
Kekurangan modal,  krkurangan pengetahuan dan pengalaman, penipuan atau penyelewengan, masalah pemasaran,  tiada bimbingan dan latihan berterusan.

Contoh cara mengatasi cabaran:
Khidmat nasihat melalui persatuan atau dewan perniagaan, mengkaji kes lain dan cara cabaran diatasi, menggunakan agensi yang sedia ada, memperolehi pengetahuan melalui pembacaan dan latihan

Contoh agensi: MARA, UDA

Rujuk laman web afgensi berkenaan

Peranan kerajaan membantu usahawan:
-        Bimbingan dan latihan
-        Prasarana
-        Kajian dan penyelidikan
-        Galakan
Bantuan kewangan

No comments:

Post a Comment